G-1VN3EN7700
De Helende Reis | The Journey | Coaching en bewustwording
Header

Byron Katie

Byron Katie is een Amerikaanse vrouw die in 1986, op 43–jarige leeftijd, na tien jaar depressie, een bijzondere ervaring had. Vanuit deze ervaring is The Work ontwikkeld. Deze methode pas ik in mijn praktijk toe.

Vanuit de diepste wanhoop, kreeg Byron Katie een levens veranderend inzicht. Ze werd op een ochtend wakker met een totaal andere kijk op de werkelijkheid, zonder enig besef van wie of wat ze was. Er bestond geen ik. In Katie was een woordeloos proces van onderzoek ontwaakt dat al haar problemen liet oplossen. In de jaren daarna heeft Katie “The Work” ontwikkeld; een radicaal proces van zelfrealisatie.

Byron Katie zag dat ze leed doordat ze geloofde dat iets anders zou moeten zijn dan het is. (‘Mijn man zou meer van me moeten houden’, ‘Mijn kinderen zouden mij moeten waarderen’) en dat ze vrede voelde als ze deze gedachten niet geloofde.

Ze besefte dat de oorzaak van haar depressie niet lag in de wereld om haar heen maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen.

Byron Katie ontdekte dat geluk vinden andersom werkt—in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken en omkeren.

Door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vrede ervaren. Byron Katie ontwikkelde een simpele maar krachtige methode van onderzoek, The Work genaamd, die deze transformatie praktisch toepasbaar maakt. Het gevolg was dat een bedlegerige, suïcidale vrouw vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt.

Katie’s inzicht in ons denken komt overeen met vooraanstaand onderzoek in cognitieve psychologie en The Work is vergeleken met de Socratische dialoog, Boeddhistische leringen en de 12-stappen programma’s. Maar Katie ontwikkelde haar methode zonder enige kennis van religie of psychologie.

The Work

The Work is volledig gebaseerd op de directe ervaring van een vrouw over hoe lijden wordt gecreëerd en beëindigd. Het is wonderlijk eenvoudig, toegankelijk voor mensen van elke leeftijd en achtergrond en vraagt niets meer dan een pen en papier en een open geest. Katie zag direct dat het aanbieden van haar inzichten of antwoorden aan mensen weinig waarde had ,in plaats daarvan biedt zij een proces aan dat mensen hun eigen antwoorden kan geven. De eerste mensen die met haar Werk in aanraking kwamen vertelden dat de ervaring transformerend was en al snel ontving ze uitnodigingen om het proces in het openbaar te onderwijzen.

Sinds 1986 heeft Katie The Work geïntroduceerd bij miljoenen mensen over de hele wereld. Naast openbare bijeenkomsten heeft ze haar Werk geïntroduceerd bij bedrijven,  universiteiten, scholen, kerken, gevangenissen en ziekenhuizen.

In 2002 is Katie’s eerste boek gepubliceerd: Vier vragen die je leven veranderen, geschreven met haar echtgenoot, de vooraanstaand schrijver Stephen Mitchell. Het was een bestseller in de Verenigde Staten en is inmiddels in 22 talen vertaald. Ik heb je liefde nodig, is dat waar? (I Need Your Love: Is That True), geschreven met Michael Katz en ‘ Katie’s Tao. Duizend namen voor vreugde (A Thousand Names for Joy: Living in Harmony with the Way Things Are), geschreven met Stephen Mitchell, waren eveneens bestsellers. Question Your Thinking, Change the World: Quotations from Byron Katie (Onderzoek je denken, verander de wereld. Uitspraken van Byron Katie) is uitgebracht in 2007 en in Nederland uitgebracht als een serie kleinere boekjes:

Byron Katie over gezondheid, ziekte & dood

Byron Katie over liefde, seks & relaties

Byron Katie over ouders & kinderen

Byron Katie over zelfrealisatie

Byron Katie over werk & geld

Katie’s laatste boek Gedachten die je vrijheid zullen geven (Who Would You Be Without Your Story?) is in 2008 uitgebracht.

Neem contact op

Wil je meer weten over wat De Helende Reis voor je kan doen en ben je geïnteresseerd in the Journey, healing of reading?

Neem dan contact met me op, ik maak graag even tijd voor je vrij.

    Uw naam (graag invullen)

    Uw email (graag invullen)

    Telefoonnummer

    Je bericht:

    Leave a Reply