De Helende Reis | The Journey | Coaching en bewustwording
Header

Frieda – Coachingstraject

Ruim anderhalf jaar geleden ben ik in de ziektewet beland. De aanleiding was een aandoening aan mijn eierstokken waar ik reeds eerder voor geopereerd was. Deze kwam in alle hevigheid terug. Op het moment dat dit bekend werd, wist ik wat ik moest doen: veranderen. Ik heb mijn baan opgezegd (manager van een bezoekerscentrum met natuurpark en kinderboerderij) en heb de tijd genomen om uit te zoeken wat me dwarszat. De betreffende aandoening liet namelijk een duidelijk patroon zien: als ik goed in mijn vel zat, had ik geen last. Ging het voor enige tijd niet goed, dan kwam de aandoening terug. De aandoening reageert blijkbaar sterk op mijn gemoedstoestand. Goed om te weten. Het was (en is) dus mijn zaak om er voor te zorgen dat het weer goed met me gaat.

Na een periode van behandeling en rust ben ik aan de slag gegaan met datgene wat me dwarszat. Ik was vaak erg onzeker (liet dat niet zien), paste me aan aan de wensen van een ander en hield weinig tot geen rekening met wat IK nu eigenlijk zelf wil. Op die manier kwam ik op slecht betaalde werkplekken terecht, had ik banen en relaties die me niet paste en ging ik structureel over mijn eigen grens heen. Ik deed namelijk wat ik “dacht” dat er van me verwacht werd. Wilde ik de baan of de relatie ook écht? Ik ging die vraag uit de weg.

Ik kwam uit op de periode waar zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid wordt gevormd. Waar het gevoel van “er mogen zijn zoals je bent” zich zet. De kinderjaren.

Samen met Nell ben ik in een aantal sessies teruggegaan naar die tijd. Dat wat gezien en gehoord mocht worden werd zichtbaar. Dat wat uitgesproken moest worden, werd gezegd. Wat ik daarin erg prettig heb gevonden, is dat Nell per keer, samen met mij, heeft gekeken wat er op dat moment nodig was. Wat nog niet klaar is om aangeraakt te worden, wordt niet aangeraakt. Dit gaf mij een gevoel van vertrouwen, veiligheid en controle over mijn eigen proces. De ene keer bleek een journey (van Brandon Bays) het beste te werken en een andere keer was het goed om de resterende overtuigingen in mezelf aan te pakken (zoals: ik ben niet goed genoeg of ik mag er niet zijn).

Na 5 sessies hebben we het traject afgesloten. Ik had genoeg handvatten en inzicht om zelf verder te gaan en er was meer dan dat. Naast de verworven kennis hebben de sessies een helend effect gehad. De oude pijn was weg, zat niet meer “vast” in mijn lichaam en mijn fysieke klachten zijn verder afgenomen.

Ik ben gaan omscholen tot schrijfster en heb in de tussentijd het proces van veranderen gewoon door laten gaan in mezelf. Na de sessies bij Nell stapte ik namelijk “opnieuw” de wereld weer in. Ieder contact (met familie, vrienden, mogelijke werkgevers of wie dan ook) en iedere beslissing ging ik anders aan dan voorheen. Anders dan ik 30 jaar lang gewend was. En dat vraagt enige oefening en geduld met jezelf. Het was daarom fijn dat ik, na een aantal maanden ná mijn 5 sessies, nog een keer bij Nell terecht kon.

Als ik mijn ervaring kort zou samenvatten dan zijn dit mijn woorden: liefdevol, met respect en daadkrachtig.

Leave a Reply